Μία πραγματική Λαϊκή Δημοκρατία

1.SW2-FT-187x300 (1)

Αυτές τις ημέρες φυλλομετρώ ένα ενδιαφέρον βιβλίο για την Ελβετία. Ο συγγραφέας του είναι Άγγλος και μας μεταφέρει όσα αυτός είδε και κατέγραψε σε αυτή την μικρή χώρα της Κεντρικής Ευρώπης. Στο τέταρτο κεφάλαιο του Swiss Watching, ο Diccon Bewes μας μιλά για το άγνωστο και ιδιαίτερο πολιτικό σύστημα των Ελβετών, μας μιλά για την δημοκρατία. Το κεφάλαιο έχει τίτλο: Ας ρωτήσουμε το κοινό (Ask the audience).

Διάλεξα να σας μεταφέρω μία μόνο από τις παραγράφους αυτού του κεφαλαίου. Μια παράγραφο στην οποία ο Bewes καταλήγει σε ένα μάλλον παράδοξο συμπέρασμα. Αν ψάχνουμε για μια Λαϊκή Δημοκρατία ίσως δεν θα έπρεπε να στρέψουμε την προσοχή μας προς την Κίνα ή την Βόρεια Κορέα. Ίσως, μας λέει ο Bewes, θα πρέπει να εξετάσουμε το πολιτικό σύστημα της Ελβετίας.

“Για κάποιον ξένο, είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί πως μια χώρα μπορεί να λειτουργεί αν ο κάθε νόμος και η κάθε ενέργεια της κυβέρνησης μπορεί να ακυρωθεί από μια λαϊκή ψηφοφορία. Για τους Ελβετούς είναι δύσκολο να φαντασθούν πως μια χώρα μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά. Ο κεφαλικός φόρος, ο πόλεμος του Ιράκ, οι ιδιωτικοποιήσεις και η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας θα ήταν όλα απίθανο να συμβούν στην Ελβετία, ακριβώς επειδή θα έπρεπε να γίνουν δεκτά μέσω δημοψηφίσματος. Οι Ελβετοί μπορούν να προτείνουν νόμους ή να καταργήσουν άλλους. Μπορούν να υποχρεώσουν την κυβέρνηση τους να ακολουθήσει νέες πολιτικές ή να απορρίψουν αποφάσεις που έχουν παρθεί από αυτήν. Κανένα άτομο ή πολιτικό κόμμα δεν έχει τον πλήρη έλεγχο, παρά μόνο οι πολίτες. Ξεχάστε την Κίνα και την Βόρεια Κορέα, αν ένα κράτος δικαιούται τον τίτλο της Λαϊκής Δημοκρατίας, αυτό είναι η Ελβετία.”

Περισσότερα για αυτό το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο σύντομα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s