9 Φεβρουαρίου, πρώτη ημέρα δημοψηφισμάτων για το 2014. Φυσικά στην Ελβετία.

1Την ερχόμενη Κυριακή, στις 9 Φεβρουαρίου, θα γίνει στην Ελβετία το πρώτο δημοψήφισμα για το 2014. Οι Ελβετοί έχουν κάθε χρόνο 3 – 4 ημέρες δημοψηφισμάτων. Σε αυτές ψηφίζουν για θέματα που αφορούν την Ομοσπονδία τους (θα μπορούσαμε να δούμε την Ελβετία ως μία ένωση κρατών), τα καντόνια αλλά και του δήμους. Έτσι, κάθε χρόνο, οι Ελβετοί ψηφίζουν και αποφασίζουν μέσω αυτής της διαδικασίας για 20 – 30 θέματα. Πρέπει να θυμόμαστε πως δημοψήφισμα στην Ελβετία καλούν ΜΟΝΟ οι πολίτες και όχι οι πολιτικοί. Είναι προφανές βέβαια πως μια δημοψηφισματική εκστρατεία μπορεί να εκκινήσει από έναν πολιτικό χώρο αν αυτός καταφέρει να συλλέξει τις απαραίτητες υπογραφές. Όμως το πολιτικό προσωπικό (Πρόεδρος, Βουλή κτλ) δεν μπορεί να εκκινήσει την διαδικασία χωρίς να απευθυνθεί στην Ελβετική κοινωνία.

Παραθέτουμε στην συνέχεια την μετάφραση άρθρου σχετικά με τα δημοψηφίσματα της ερχόμενης Κυριακής (http://www.swissinfo.ch/eng/swiss_news/Protest_vote_could_be_decisive_at_ballot_box.html?cid=37828654).

Μία πρόταση επανεισαγωγής ορίων του αριθμού των μεταναστών κερδίζει έδαφος κατά την διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 9ης Φεβρουαρίου είναι πιθανό να εξαρτηθεί από τις ψήφους διαμαρτυρίας.

 Οι υποστηρικτές της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας “ενάντια στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση”, η οποία στηρίχθηκε από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, έχουν αυξήσει το ποσοστό τους κατά 6% από τα τέλη Δεκεμβρίου, φτάνοντας στο 43%. Την ίδια περίοδο οι αντίπαλοι της πρότασης  έχασαν ένα 5% και τώρα υποστηρίζονται από το 50%. (Δείτε το διάγραμμα για λεπτομέρειες)  

 Ο Claude Longchamp επικεφαλής του κορυφαίου Ινστιτούτου ερευνών και δημοσκοπήσεων GfS Bern δηλώνει: “Τα κόμματα της Δεξιάς κατάφεραν να κινητοποιήσουν την εκλογική τους βάση σε όλη την χώρα”
 

Ο  πολιτικός επιστήμονας αναμένει μια ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή, κυρίως μεταξύ των ψηφοφόρων των δεξιών κομμάτων αλλά και των πολιτών που δεν έχουν μία ξεκάθαρη πολιτική προτίμηση αλλά ταυτόχρονα δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση.

Η τελευταία αυτή ομάδα αποτελεί ένα 20% του σώματος των ψηφοφόρων σύμφωνα με τον Longchamp.

Η έρευνα της GfS Bern αναδημοσιεύτηκε από την Ελβετική Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών και αποκάλυψε έναν σημαντικό αριθμό ερωτηθέντων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν κεντρώοι και αριστεροί και οι οποίοι, ενώ βλέπουν θετικά την ιδέα μιας αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής, δεν επιθυμούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. 

Ο Longchamp συνοψίζει λέγοντας πως “Η κινητοποίηση που θα καταφέρουν τα κόμματα ης τελευταίες ημέρες της εκστρατείας θα είναι αποφασιστικής σημασίας”
 
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η συμμετοχή αναμένεται να φτάσει το 50%, το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής από τις γενικές εκλογές του 2011 και μετά.

Μία επαναλαμβανόμενη προσπάθεια

Πέντε φορές τα τελευταία 15 χρόνια οι ψηφοφόροι απέρριψαν την πρόταση να περιορισθεί η μετανάστευση ή να αρθεί η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων από την Ε.Ε.

Το Λαϊκό Κόμμα έχει υποστηρίξει πως η Ελβετία δεν μπορεί να διαχειριστεί την μεταναστευτική παλίρροια των 80.000 μεταναστών ανά έτος κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών.

Το δεξιό αυτό κόμμα επιθυμεί την επανεισαγωγή ορίων προκειμένου να ελεγχθεί η μετανάστευση. Σε αυτά περιλαμβάνει επίσης όρια στον αριθμό όσων επιθυμούν να αιτηθούν άσυλο στην χώρα.

Αντίθετα, η κυβέρνηση, η επιχειρηματική κοινότητα και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν πως οι περιορισμοί θα πλήξουν την οικονομική ευημερία της χώρας, θα οδηγήσουν  σε μεγαλύτερη γραφειοκρατία και θα θέσουν σε κίνδυνο μια σειρά διμερών συνθηκών με την Ε.Ε., τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελβετίας.

Μία έντονη εκστρατεία

Ο Longchamp επισημαίνει πως η εκστρατεία  πριν το δημοψήφισμα “είχε μικρή διάρκεια αλλά ήταν έντονη”  

“Η προσοχή που έδωσαν τα ΜΜΕ ήταν τεράστια με διαφημίσεις στις ημερίδες σε καθημερινή βάση”
 
Υπολογίζεται πως το κόστος της καμπάνιας των υποστηρικτών και των αντιπάλων της πρότασης έφτασε τα 10 εκατομμύρια Ελβετικά Φράγκα (περίπου 8 εκατομμύρια Ευρώ)
 
Ο Longchamp σημείωσε πως η προσπάθεια των Δεξιών είχε μια ισχνή εκκίνηση αλλά στην συνέχεια κατάφεραν να επιταχύνουν την προσπάθεια τους. Παρατήρησε πως το σημείο καμπής ήταν πιθανότατα η καθιερωμένη συνάντηση του Λαϊκού Κόμματος στην Ζυρίχη στα μέσα Ιανουαρίου. Εκεί οι ηγέτες του κόμματος ανέβασαν τους τόνους και επιτέθηκαν στην κυβέρνηση και την μεταναστευτική της πολιτική.
 
Σύμφωνα με τον παραπάνω πολιτικό επιστήμονα “μία άλλη μεγάλη εκδήλωση κατά την διάρκεια των ημερών που απομένουν θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο ενδιαφέρον του κοινού και να έχει πιθανώς αποφασιστική σημασία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος”

Σιδηρόδρομοι και εκτρώσεις

Μία επιπλέον αύξηση της υποστήριξης της δεξιάς πρότασης θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε απόρριψη ενός νέου άρθρου του Συντάγματος υπέρ της ίδρυσης ταμείου για την χρηματοδότηση των εθνικών σιδηροδρομικών υποδομών. Η τύχη της πρότασης αυτής θα κριθεί επίσης στο δημοψήφισμα της 9ης Φεβρουαρίου.  

Μία τρίτη πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία την ημέρα αυτή, μια λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία από μία επιτροπή από συντηρητικούς και δεξιούς ψηφοφόρους ενάντια στην δημόσια κάλυψη των εξόδων έκτρωσης . Η πρόταση θεωρείτε απίθανο να επιτύχει αφού οι αντίπαλοι της προηγούνται κατά 22%
 
Το 2002 μία ευρεία πλειοψηφία των Ελβετών ψηφοφόρων είχε ψηφίσει υπέρ της νομιμοποίησης της διακοπής κύησης κατά τις πρώτες δώδεκα εβδομάδες. Τα ιατρικά έξοδα καλύπτονται μέσω της υποχρεωτικής ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης
 

Η Ελβετία έχει ένα από τα μικρότερα επίπεδα εκτρώσεων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι επεμβάσεις αυτού του είδους κοστίζουν συνολικά 8 εκατομμύρια Ελβετικά  Φράγκα ανά έτος και αποτελούν το 0,03% των συνολικών ετήσιων εξόδων για την υγεία.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα μάθουμε τι αποφάσισαν οι Ελβετοί πολίτες χρησιμοποιώντας τους θεσμούς της άμεσης δημοκρατίας.

Στο παρακάτω γράφημα μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων

Graph 09022014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s