Αγαπητέ Αναγνώστη

The Swiss Confederation - A Brief Guide 2014

Αγαπητέ Αναγνώστη

Η πρέσβειρα μιας Ασιατικής χώρας βρισκόταν μόλις για μερικές εβδομάδες στην Ελβετία. Βρισκόταν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ζυρίχης και είχε επιβιβασθεί στο τρένο για την Βέρνη το οποίο θα αναχωρούσε σε μερικά λεπτά. “Μα αυτός είναι ο ……” αναφώνησε μόλις είδε τον τότε Πρόεδρο της Κυβέρνησης να μπαίνει βιαστικά στο τρένο με την γραβάτα του να ανεμίζει. Αργότερα η πρέσβειρα μου εμπιστεύτηκε δύο σκέψεις που τις ήρθαν στο μυαλό εκείνη την στιγμή: “Πρώτον, ταξιδεύει όντως ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης της Ελβετίας με το τραίνο; Και δεύτερον, το τραίνο δεν θα περίμενε τον Πρόεδρο, απλά θα αναχωρούσε”. Στην δική της χώρα και τα δύο αυτά γεγονότα θα ήταν απλά απίστευτα.

Οι άνθρωποι από το εξωτερικό που εργάζονται στην Ελβετία συνήθως εντυπωσιάζονται από το πολιτικό σύστημα της χώρας. Αυτό σχεδόν πάντα προκαλεί κάποιες ερωτήματα. Πως μπορεί να λειτουργεί ένα πολιτικό σύστημα στο οποίο το εκλογικό σώμα έχει τόσο μεγάλη ισχύ; Ή, πως διαχειρίζεται το πολιτικό σύστημα τις νομοθετικές πρωτοβουλίες πολιτών, οι οποίες με μια πρώτη ματιά φαίνεται τόσο δύσκολο να εφαρμοστούν; Η Ελβετική Προεδρία είναι αυτή που είναι υπεύθυνη να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και να εξηγήσει πως λειτουργεί το πολιτικό μας σύστημα.

Κείμενο της Corina Casanova (Federal Chancellor) από την έκδοση “Η Ελβετική Συνομοσπονδία – Ένας Σύντομος Οδηγός” για το 2014.

https://www.b2cshop.admin.ch/cshop_mimes_bbl/00/0024817F68691ED3A88B8872209EA067.pdf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s