Γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να ακυρώνουμε νόμους;

2.Passport.jpg

Την ερχόμενη Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017, οι Ελβετοί πολίτες καλούνται να αποφασίσουν σχετικά με τρεις ομοσπονδιακούς νόμους. Ας δούμε τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια και ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μια σύγκριση με το δικό μας απαράδεκτο πολιτικό σύστημα.

Ελβετική δημοκρατία εναντίον ελληνικής ολιγαρχίας

-) Στην Ελβετία οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι δεν είναι ανεξέλεγκτοι. Έχουν το  δικαίωμα να νομοθετούν αλλά κάθε νόμος τους μπορεί να ακυρωθεί από τους πολίτες με έναν πολύ απλό τρόπο. Αρκούν 50.000 υπογραφές, σε διάστημα 100 ημερών από την ψήφιση του νόμου για να προκηρυχθεί δημοψήφισμα. Στο δημοψήφισμα που θα ακολουθήσει ο νόμος θα γίνει αποδεκτός ή θα ακυρωθεί από τους πολίτες.

Για την Ελλάδα δεν χρειάζονται ιδιαίτερα σχόλια. Απλά, οι «αντιπρόσωποι» μας δρουν ανεξέλεγκτα και ως εκ τούτου πολύ συχνά (αν όχι πάντα) ενάντια στα συμφέροντα μας.

-) Στην Ελβετία οι νόμοι δεν έχουν ισχύ από την ημέρα που αυτοί ψηφίζονται. Η ισχύ τους ξεκινά αρκετούς μήνες μετά προκειμένου να υπάρχει το περιθώριο να ακυρωθούν από τους πολίτες.

Αντίθετα, στην ελληνική δημοκρατία οι νόμοι ψηφίζονται με διαδικασίες express ή αντικαθίστανται από πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ενώ προσφάτως πρέπει να εγκριθούν, αν όχι υπαγορευθούν, από τους δανειστές της χώρας. Τι να σημαίνει άραγε η φράση «εθνική κυριαρχία»;

-) Μέσω της διαδικασίας του ακυρωτικού δημοψηφίσματος (δείτε το άρθρο 141 αλλά και τα άρθρα 138 – 142 του Ελβετικού ομοσπονδιακού συντάγματος που αναφέρονται στους θεσμούς της άμεσης δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο) η αντιπολίτευση έχει ουσιαστικό λόγο. Αν αποκλεισθεί από τον δημόσιο διάλογο που προηγείται της διαδικασίας νομοθέτησης ή δεν ληφθούν σοβαρά υπόψη οι θέσεις της, μπορεί να προκαλέσει (πάντα με την συλλογή υπογραφών στον δρόμο) δημοψήφισμα ενάντια στον νόμο.

Στην Ελλάδα του πολιτικού συστήματος «ο κερδισμένος τα παίρνει όλα», η αντιπολίτευση έχει μάλλον διακοσμητικό ρόλο.  Δεν έχει κανένα θεσμικό τρόπο να επιτεθεί σε έναν νόμο που θεωρεί άδικο και ανεπιθύμητο από την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Ποια είναι τα αποτέλεσμα όλων των παραπάνω για την Ελβετική πολιτική σκηνή και κοινωνία; Μα φυσικά αυξημένη λογοδοσία (κυρίως ισχυρή κάθετη, από τους πολίτες, αλλά και το ίδιο ισχυρή οριζόντια, αφού μέσω των νομοθετικών και συνταγματικών πρωτοβουλιών οι Ελβετοί μπορούν να ορίζουν και την δομή των σωμάτων που ελέγχουν τους αιρετούς τους) και ανταποκρισιμότητα, απαραίτητα στοιχεία μίας δημοκρατίας (με ή χωρίς εισαγωγικά στην λέξη).

Τι συμβαίνει αντίστοιχα στην Ελλάδα; Νομίζω πως δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούμε ξανά σε ένα πολιτικό σύστημα που δεν μπορεί παρά να προκαλεί ντροπή σε κάθε έντιμο, υπεύθυνο και αξιοπρεπή κάτοικο της χώρας.

Τα δημοψηφίσματα της Κυριακής

-) Στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 ψηφίσθηκε νόμος ο οποίος κάνει ευκολότερη την απόκτηση Ελβετικής ιθαγένειας για τους μετανάστες τρίτης γενιάς. Η απόκτηση πολιτικών δικαιωμάτων απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι αρκετά δαπανηρή ως διαδικασία στην Ελβετία. Ενάντιοι στον νόμο είναι κυρίως πολιτικοί από την δεξιά. Περισσότερα για το συγκεκριμένο ακυρωτικό δημοψήφισμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ

-) Επίσης στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 ψηφίσθηκε νόμος για την δημιουργία οργανισμού ο οποίος θα διαχειρίζεται το εθνικό οδικό δίκτυο και άλλες αστικές υποδομές. Το νόμο δεν υποστηρίζουν οι Πράσινοι αλλά και αρκετοί βουλευτές των σοσιαλδημοκρατών. Πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα μπορείτε να βρείτε στο άρθρο εδώ.

2.Second referendum.jpg

-) Στις 17 Ιουνίου 2016 ψηφίσθηκε νόμος σχετικός με την φορολόγηση των εταιρειών, προκειμένου να μην υπάρξει (για φορολογικούς λόγους) κύμα φυγής εταιρειών από την Ελβετία. Ενάντια στον νόμο είναι κυρίως η αριστερή πτέρυγα των σοσιαλδημοκρατών. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αποτελέσματα και σχόλια επί αυτών σε επόμενη μας ανάρτηση. Μέχρι τότε ας σκεφτούμε όλοι μας: εμείς γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να ακυρώνουμε νόμους;

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s