Μία συνηθισμένη Κυριακή σε μία δημοκρατία

Switzerland Becoming Swiss

Την περασμένη Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, είχαμε την πρώτη – από τις συνήθως τέσσερις ανά έτος – ημέρα δημοψηφισμάτων στην Ελβετία. Οι Ελβετοί πολίτες αποφάσισαν για τρία θέματα. Δύο νόμους οι οποίοι απαιτούσαν αλλαγές στο Ομοσπονδιακό Σύνταγμα και ως εκ τούτου έπρεπε να διεξαχθεί υποχρεωτικά δημοψήφισμα και έναν τρίτο νόμο ο οποίος δέχθηκε επίθεση από τους πολίτες (ακυρωτικό δημοψήφισμα).

Πολιτικά δικαιώματα σε μετανάστες τρίτης γενιάς – Εγκρίθηκε

Η απόκτηση πολιτικών δικαιωμάτων στην Ελβετία είναι μία μακρά και δαπανηρή διαδικασία. Υπεύθυνοι είναι κυρίως οι δήμοι, οι οποίοι ακολουθούν την νομοθεσία που ισχύει σε κάθε καντόνι. Συχνά απαιτείται η λαϊκή αποδοχή του υποψηφίου προκειμένου αυτός να αποκτήσει πλήρη πολιτικά δικαιώματα (προκάλεσε αίσθηση η πρόσφατη περίπτωση γυναίκας στην οποία η κοινότητα που κατοικούσε της αρνήθηκε για δεύτερη φορά την απόκτηση πολιτικών δικαιωμάτων). Το νομοσχέδιο είχε να αντιμετωπίσει την αντίδραση του μεγαλύτερου κόμματος στο κοινοβούλιο, του δεξιού SVP. Το στρατόπεδο του ΟΧΙ δέχθηκε σκληρή κριτική λόγω μίας αφίσας που κυκλοφόρησε ευρέως και η οποία έδειχνε μια γυναίκα με μαύρο νικάμπ ενώ ταυτόχρονα προέτρεπε τους Ελβετούς να απορρίψουν την «ανεξέλεγκτη απονομή ιθαγένειας». Το SVP δεν ήταν υπεύθυνο για την κυκλοφορία της αφίσας αλλά πολλά μέλη του ανήκουν στην οργάνωση η οποία την δημιούργησε.

3-posters

Λόγω των αλλαγών που το νομοσχέδιο θα επέφερε στο ομοσπονδιακό Σύνταγμα της χώρας, η πρόταση έπρεπε να πετύχει διπλή πλειοψηφία, τόσο μεταξύ των πολιτών όσο και μεταξύ των καντονιών. Οι Ελβετοί πολίτες επικύρωσαν τις αλλαγές που προτάθηκαν με ποσοστό 60,4% υπέρ και 39,6% κατά, ενώ 19 από τα 26 καντόνια υποστήριξαν τις αλλαγές. Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα ήταν 46,4%

3-citizenship

Δημιουργία ταμείου για την συντήρηση του οδικού δικτύου – Εγκρίθηκε

Η Ελβετία διαθέτει ένα ιδιαίτερα πυκνό οδικό δίκτυο. Η συνεχής αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου και νέοι περιβαλλοντολογικοί κανονισμοί έχουν αυξήσει ιδιαίτερα το κόστος συντήρησης και επέκτασης του οδικού δικτύου. Το 2016 η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει 1,8 δις Ελβετικά Φράγκα για τις παραπάνω εργασίες, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιούσε πως αν δεν υπάρξει σχεδιασμός για την χρηματοδότηση των εργασιών του οδικού δικτύου, το αργότερο μέχρι το 2019 θα υπάρχει έλλειμμα της τάξης των 1,3 δις.

Ως λύση στο πρόβλημα αυτό προτάθηκε η δημιουργία ταμείου (με συγκεκριμένο σχεδιασμό όσο αφορά τους πόρους του) το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την χρηματοδότηση των παραπάνω. Η δημιουργία οποιουδήποτε ταμείου απαιτεί αλλαγή στο Σύνταγμα της ομοσπονδίας και έτσι την διεξαγωγή υποχρεωτικού συνταγματικού δημοψηφίσματος.

Οι Ελβετοί αποδέχθηκαν την πρόταση των αντιπροσώπων τους με ποσοστό 62% υπέρ και 38% κατά. Επίσης και τα 26 καντόνια υποστήριξαν την πρόταση με το ποσοστό συμμετοχής να είναι 45,5%

3-road-funding

Αλλαγή στον εταιρικό φορολογικό κώδικα – Απορρίφθηκε

Στις 17 Ιουνίου 2016 ψηφίσθηκε νόμος ο οποίος μείωνε την φορολογία των εταιρειών  προκειμένου να μην υπάρξει κύμα φυγής τους από την χώρα. Σε αυτή την περίπτωση οι Ελβετοί είχαν διαφορετικοί άποψη από τους αντιπροσώπους τους και απέρριψαν την πρόταση – νόμο. Το θέμα είναι λιγότερο απλό από όσο αρχικά φαίνεται αφού πολλά καντόνια στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην φορολογία μεγάλων εταιρειών, ενώ άλλα όχι, και ταυτόχρονα, λόγω της ομοσπονδιακής δομής της χώρας και της ανεξαρτησίας των καντονιών, τα τελευταία μπορούν να ορίσουν ελεύθερα το επίπεδο φορολογίας.

Οι Ελβετοί καταψήφισαν και ακύρωσαν τον παραπάνω νόμο με ποσοστό 59,1% κατά και 40,9% υπέρ. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν 45,2%.

3-corporate-tax

Μία σημαντική σημείωση όσο αφορά τα δύο πρώτα δημοψηφίσματα είναι το ότι το Σύνταγμα της Ελβετίας είναι ένα «ζωντανό» κείμενο το οποίο μεταβάλλεται αργά αλλά συνεχώς. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι μεταβάλλεται μόνο προς κατευθύνσεις που ορίζουν, επιθυμούν ή αποδέχονται οι πολίτες. Ο τελικός κριτής για κάθε αλλαγή στο Σύνταγμα της Ελβετίας δεν είναι οι πολιτικοί, οι συνταγματολόγοι ή οποιαδήποτε άλλη ελίτ, αλλά μόνο οι Ελβετοί πολίτες. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην χώρα μας και μας έχει οδηγήσει στην καταστροφή που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s