Πολιτική εκπαίδευση μέσω παιχνιδιών ρόλων

01.Democracy schools

Όταν οι νέοι φτάνουν στην ηλικία που θεωρούνται πολιτικά ώριμοι, καλούνται να ψηφίσουν και να ορίσουν και αυτοί τον κόσμο γύρω τους. Παρόλα αυτά, συχνά δεν ασκούν το δικαίωμα αυτό.

 Το 2014 πραγματοποιήθηκε μία δημοσκόπηση σε νέους ηλικίας από 14 ως 25 ετών, με πολλούς από αυτούς να δηλώνουν πως δεν συμμετέχουν στην πολιτική γιατί θεωρούν πως δεν έχουν τον χρόνο, βρίσκουν τις διαδικασίες ιδιαίτερα πολύπλοκες ή αποδυναμωμένες από τυπικότητες. Προτιμούν να συζητούν για την πολιτική μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, η υποψηφιότητα για μία πολιτική θέση ή η συμμετοχή σε πολιτικά κόμματα δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των νέων στην Ελβετία.

 Το Κέντρο Δημοκρατικών Σπουδών του Άαραου θέλει να διδάξει στους νέους τα πλεονεκτήματα της άσκησης των δημοκρατικών και πολιτικών τους δικαιωμάτων. Το Κέντρο διοργανώνει συχνά εργαστήρια σε σχολεία, με τα οποία οι πολιτικές διαδικασίες προσομοιώνονται μέσω παιχνιδιών ρόλων. Οι μαθητές μαθαίνουν την νομοπαρασκευαστική διαδικασία, πως οι νόμοι ψηφίζονται καθώς και τις απαραίτητες τακτικές προκειμένου να επιτευχθεί η συναίνεση στο κοινοβούλιο.  

 Το Κέντρο Δημοκρατικών Σπουδών είναι ένα κοινό ακαδημαϊκό ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Τεχνών του Τσουγκ, το οποίο ασχολείται με την έρευνα και άλλα τρέχοντα επιστημονικά θέματα τα οποία σχετίζονται με την δημοκρατία.  

Το παραπάνω άρθρο καθώς και ένα ενδιαφέρον βίντεο (δείτε το οπωσδήποτε) βρήκαμε εδώ.

http://tp.srgssr.ch/p/swi/embed?urn=urn:swi:video:41742784

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s