Πολιτική ελίτ ή η τυραννία της μειοψηφίας

03.gross.jpg

«Σε μία άμεση δημοκρατία, κάθε ζήτημα πρέπει να βρίσκει τη δική του πλειοψηφία. Κάθε φορά είναι διαφορετικά τα ζητήματα που μπαίνουν στην ατζέντα και ο συνασπισμός που σχηματίζει την πλειοψηφία διαμορφώνεται κατά διαφορετικό τρόπο. Τη μία φορά θα είσαι μέρος της πλειοψηφίας, ενώ κάποια άλλη θα είσαι στη μειοψηφία. Επίσης, σε μία άμεση δημοκρατία οι μειονότητες θα μπορούν να θέτουν ζητήματα στη δημόσια ατζέντα. Εάν (στην Ελβετία) συλλεχθούν 100.000 υπογραφές, τότε θα γίνει δημοψήφισμα για το σχετικό ζήτημα. Έπειτα, οι αντίπαλοι της πρωτοβουλίας θα πρέπει επίσης να εξηγήσουν ακριβώς γιατί είναι ενάντιοι στην πρόταση. Από αυτή τη διαδικασία μπορούν να προκύψουν νέες οπτικές και οι απόψεις να αλλάξουν. Η άμεση δημοκρατία είναι κάτι περισσότερο από μία απλή έρευνα. Παρέχει τον μηχανισμό με τον οποίο οι μειοψηφίες μπορούν να καταστούν πλειοψηφίες. Από την άλλη, σε ένα καθαρά αντιπροσωπευτικό σύστημα είναι τα κόμματα που αντιπαρατίθενται μεταξύ τους. Εάν είσαι βουλευτής ενός κόμματος της αντιπολίτευσης, τότε στην πραγματικότητα, η ψήφος σου δεν έχει καμία ισχύ, αφού το κόμμα ή τα κόμματα της κυβέρνησης διαθέτουν μία σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και μπορούν να επιβάλλουν οτιδήποτε θελήσουν.»

Andi Gross, πρώην μέλος της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Βουλής

Περισσότερα και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα κείμενα του Andi Gross μπορείτε να βρείτε εδώ.

Advertisements

4 thoughts on “Πολιτική ελίτ ή η τυραννία της μειοψηφίας

  1. Κάνει μια σημαντική επισήμανση, που εμένα τουλάχιστον δεν μου είχε περάσει από το μυαλό: οτι ο κοινουλευτισμός είναι σύστημα ΣΤΑΘΕΡΗΣ πλειοψηφίας, στο κρίσιμο εκείνο σώμα που νομοθετεί, στην βουλή δηλαδή. Τέτοιο πράγμα σε μια δημοκρατία απλώς ΔΕΝ μπορεί να συμβεί. Στη δημοκρατία η συγκρότηση πλειοψηφίας και μειοψηφίας ΔΕΝ είναι “μια κι έξω” αλλά ζήτημα συγκυρίας.

    • Ακριβώς έτσι. Δες και το παρακάτω που λέει ακριβώς αυτό.

      “Η άμεση δημοκρατία έχει συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην σχετικά μικρή ισχύ των πολιτικών κομμάτων στην Ελβετία. Επιτρέποντας στους πολίτες να εκφράζουν τις ιδέες τους με έναν άμεσο τρόπο, κατέστησε περιττή μια κατά τα άλλα σημαντική λειτουργία ενός κόμματος, την συλλογή και διατύπωση (aggregation and articulation) πολιτικών επιλογών στο εκλογικό σώμα. Την ίδια στιγμή, η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία εξασθένισε τον έλεγχο των κομμάτων στην πολιτική ατζέντα σε εθνικό επίπεδο. Τα δημοψηφίσματα και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες εξασθένισαν επιπλέον και με άμεσο τρόπο τα ελβετικά κόμματα υπονομεύοντας την ενότητα τους. Τα θέματα που τίθενται σε ψηφοφορία διαιρούν τα μέλη των κομμάτων με έναν διαφορετικό τρόπο για κάθε ζήτημα και παρέχουν στους ψηφοφόρους επαναλαμβανόμενες ευκαιρίες να διαφοροποιηθούν από τις επίσημες θέσεις του κόμματος που υποστηρίζουν. Στα περισσότερα δημοψηφίσματα σχηματίζονται συγκεκριμένου σκοπού συμμαχίες ομάδων ειδικών ενδιαφερόντων, κομμάτων, άλλων οργανισμών και δημοσίων προσώπων, οι οποίες συσπειρώνονται υπέρ ή κατά του εκάστοτε θέματος. Έτσι ο κάθε ψηφοφόρος δεν μπορεί να εμποδιστεί στο να επιλέξει και να εκφράσει τις προσωπικές του προτιμήσεις. Τα κόμματα δεν μπορούν να κάνουν τίποτα παραπάνω από το να υποστηρίξουν μία θέση και να ελπίσουν πως η δήλωση τους αυτή θα επηρεάσει αρκετούς ψηφοφόρους. Πολύ συχνά οι ψηφοφόροι αδιαφορούν για την θέση αυτή. Στοιχεία ερευνών κατά την διάρκεια της περιόδου 1977 – 1980 έδειξαν ότι, κατά μέσο όρο, 51% των υποστηρικτών του Ελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος (FDP) επέλεξαν συνειδητά να μην ακολουθήσουν τις συστάσεις του κόμματος τους, όπως ακριβώς έπραξαν το 55% των Χριστιανοδημοκρατών (CVP) και το 60% τωνΣοσιαλδημοκρατών (SP). Επίσης, ένα 75% των υποστηρικτών του Λαϊκού Ελβετικού κόμματος (SVP) αγνόησαν τις υποδείξεις του κόμματος τους.”

      https://switzerlandanddemocracy.wordpress.com/2013/11/11/dd-and-political-parties-k-w-kobach/

  2. Pingback: Ολιγαρχία και άκρα: μία ταυτόσημη σχέση | ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s