Ο Ούλι στον Όλυμπο

1.ueli-steck.jpg

Σε αυτό το κείμενο δεν θα αναφερθούμε στο θαυμαστό και δυστυχώς τόσο άγνωστο για εμάς πολίτευμα της Ελβετίας. Θα κάνουμε μία εξαίρεση για να μιλήσουμε για έναν εξαιρετικό Ελβετό, τον Ούλι Στεκ. Τον άνθρωπο που θα μείνει στην ιστορία ως η «Ελβετική Mηχανή». Μία μηχανή που την περασμένη Κυριακή, 30 Απριλίου σταμάτησε για πάντα.

Η αποστολή φαινόταν σχεδόν αδύνατη, αλλά τι από αυτά που έκανε ο Ούλι δεν έμοιαζε το ίδιο αδύνατο; Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως υπάρχει άνθρωπος που θα μπορούσε να ανέβει την βόρεια πλευρά του Eiger σε 2 ώρες και 23 λεπτά χωρίς καμία απολύτως βοήθεια; Έτσι και τώρα, ο Ούλι σχεδίαζε να ξεκινήσει από την κατασκήνωση βάσης του Έβερεστ προς την 2η κατασκήνωση στα 6.400 μέτρα (ή Camp 1 στο σχεδιάγραμμα), στην συνέχεια να «στρίψει» αριστερά ακολουθώντας μία διαδρομή η οποία έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά το 1963 (χωρίς να την επιλέξει κανείς ξανά στην συνέχεια από τότε), να φτάσει την κορυφή του κόσμου στα 8.848 μέτρα, να κατέβει τον «φυσιολογικό» δρόμο προς το νότιο διάσελο (south col), να φτάσει στην κορυφή του Λότσε (8.516 μέτρα) και στην συνέχεια να κατέβει πίσω στην κατασκήνωση 2. Όλα αυτά χωρίς οξυγόνο!

ueli's last project.png

Αυτό ήταν το σχέδιο που ο Ούλι δεν είχε την ευκαιρία να προσπαθήσει, αφού την Κυριακή 30 Απριλίου και κατά την διάρκεια μίας ανάβασης εγκλιματισμού σκοτώθηκε.

Όταν κάποιος αναμετράται με Θεούς έρχεται αργά ή γρήγορα η ώρα που χάνει και τότε τα σχέδια αλλάζουν. Αντί για την πρόσκαιρη «κατάκτηση» του μεγαλύτερου βουνού της γης, βρίσκεται στον Όλυμπο. Ως απόλυτα άξιος και παντοτινός κάτοικος του.

olympus

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s